МИТРОВДАНСКИ СУСРЕТИ СЕЧАЊ 2022.

ОПШТИНА СЕЧАЊ

Митровдански сусрети су једна од најзначајнијих манифестација у општини Сечањ, ове године одржавају се од 4.-5. новембра у Дому културе Сечањ, СО Сечањ и храму Св. Димитријa Сечањ.

Сусрети уједно обухватају црквену славу места Сечањ и годишњицу досељавања овдашњег становништва из Херцеговине у Банату. Већ више од 15 година „Митровдански сусрети“ Сечњу и суседним местима доносе низ садржаја око којих се окупља практично сво грађанство.

Манифестација је програмски усмерена ка неговању баштине али и промовисање савремених остварења. У току сусрета поред архијерејске литургије која се одржава у Храму Св. Димитрија приређујемо низ културних садржаја, почев од програма за децу, позоришне представе, музичко забавног програма, изложбе познатих академских сликара и вајара, као и тематске изложбе из разних области, с пажњом се прате представљања књига писаца из Србије и Републике Српске и окупљање некадашњих Сечањаца. сада афирмисаних стучњака из разних области из Београда, Зрењанина, Новог Сада кроз рад „Завичајног клуба Сечањаца“.

Једном речи, програм је тако конципиран да садржи за свакога по нешто. Финале програма је приредба „У духу традиције“ годинама је најпосећенија, сала Дома културе која има 400 места редовно је тесна да прими све заинтересоване, који желе да виде фолклорна и певачка друштва из Републике Српске и Србије, проткане говорењем поезије, наступима драмских уметника и гуслара и оперских певача. За госте из Републике Српске приређује програм обилазака школа, културно историјских споменика и знаменитости из општине, као и округли сто на тему Баната и Херцеговине, где се разговара о теми културне, економске и спортске сарадње.

Петак 04.11.2022.

11:00 Дом културе- Интерактивна радионица и промоција књиге аутора Недељка В. Јовића МЛАДИ ПОД КОНТРОЛОМ… ДИГИТАЛНА ДЕМЕНЦИЈА! ШТА ЧИНИТИ?
18:00 Већница СО Сечањ -Промоција књиге „СВЕТИ ГРГУР ОСТРВО УЖАСА“ аутора Бранка М. Слијепчевића – организатор промоције библиотека „Јован Дучић“ Сечањ
20:00 Позоришна представа центра за културу „Влада Дивљан“ СВЕ О ЖЕНАМА, режија Мирјана Карановић, играју: Нина Граховац, Јована Петронијевић и Маријана Аранђеловић.

Субота 05.11.2022.

13:00 Већница СО Сечањ – Скупштина удружења „Завичајни клуб Сечањца“ Сечањ
18:00 Већница СО Сечањ – Промоција књиге „Доживљаји лирског торбара“ аутора Ђорђа Сладоја
20:00 Дом културе Сечањ – Академија „У духу традиције“

Учествују: ГКУД „Владимир Гаћиновић“ Билећа, Милица Досковић и црквени хор „СВ. Архангел Михаило“ Ђорђо Сладоје, Славомир Гвозденовић, КУД „Владо Томановић“ Сечањ, народни гуслар Бранко Милићевић из гусларског друштва „Глигор Милићевић“ Билећа и други.