MITROVDANSKI SUSRETI SEČANJ 2022.

OPŠTINA SEČANJ

Mitrovdanski susreti su jedna od najznačajnijih manifestacija u opštini Sečanj, ove godine održavaju se od 4.-5. novembra u Domu kulture Sečanj, SO Sečanj i hramu Sv. Dimitrija Sečanj.

Susreti ujedno obuhvataju crkvenu slavu mesta Sečanj i godišnjicu doseljavanja ovdašnjeg stanovništva iz Hercegovine u Banatu. Već više od 15 godina „Mitrovdanski susreti“ Sečnju i susednim mestima donose niz sadržaja oko kojih se okuplja praktično svo građanstvo.

Manifestacija je programski usmerena ka negovanju baštine ali i promovisanje savremenih ostvarenja. U toku susreta pored arhijerejske liturgije koja se održava u Hramu Sv. Dimitrija priređujemo niz kulturnih sadržaja, počev od programa za decu, pozorišne predstave, muzičko zabavnog programa, izložbe poznatih akademskih slikara i vajara, kao i tematske izložbe iz raznih oblasti, s pažnjom se prate predstavljanja knjiga pisaca iz Srbije i Republike Srpske i okupljanje nekadašnjih Sečanjaca. sada afirmisanih stučnjaka iz raznih oblasti iz Beograda, Zrenjanina, Novog Sada kroz rad „Zavičajnog kluba Sečanjaca“.

Jednom reči, program je tako koncipiran da sadrži za svakoga po nešto. Finale programa je priredba „U duhu tradicije“ godinama je najposećenija, sala Doma kulture koja ima 400 mesta redovno je tesna da primi sve zainteresovane, koji žele da vide folklorna i pevačka društva iz Republike Srpske i Srbije, protkane govorenjem poezije, nastupima dramskih umetnika i guslara i operskih pevača. Za goste iz Republike Srpske priređuje program obilazaka škola, kulturno istorijskih spomenika i znamenitosti iz opštine, kao i okrugli sto na temu Banata i Hercegovine, gde se razgovara o temi kulturne, ekonomske i sportske saradnje.

Petak 04.11.2022.

11:00 Dom kulture- Interaktivna radionica i promocija knjige autora Nedeljka V. Jovića MLADI POD KONTROLOM… DIGITALNA DEMENCIJA! ŠTA ČINITI?
18:00 Većnica SO Sečanj -Promocija knjige „SVETI GRGUR OSTRVO UŽASA“ autora Branka M. Slijepčevića – organizator promocije biblioteka „Jovan Dučić“ Sečanj
20:00 Pozorišna predstava centra za kulturu „Vlada Divljan“ SVE O ŽENAMA, režija Mirjana Karanović, igraju: Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Marijana Aranđelović.

Subota 05.11.2022.

13:00 Većnica SO Sečanj – Skupština udruženja „Zavičajni klub Sečanjca“ Sečanj
18:00 Većnica SO Sečanj – Promocija knjige „Doživljaji lirskog torbara“ autora Đorđa Sladoja
20:00 Dom kulture Sečanj – Akademija „U duhu tradicije“

Učestvuju: GKUD „Vladimir Gaćinović“ Bileća, Milica Dosković i crkveni hor „SV. Arhangel Mihailo“ Đorđo Sladoje, Slavomir Gvozdenović, KUD „Vlado Tomanović“ Sečanj, narodni guslar Branko Milićević iz guslarskog društva „Gligor Milićević“ Bileća i drugi.